Holland 19 april

Vi gör en 7 dagars lång resa till Holland med buss. Bussen går från Gävle till Göteborg där vi åker vidare med StenaLine till Tyskland och fortsätter sista biten med buss. Fördelen när man reser med buss är man hinner se så otroligt mycket längs vägen, det är ju faktiskt inga moln som skymmer utsickten.
På resan besöker vi bland annat blomsterparken Keukenhof och upplever det världsberömda Blomstertåget. Men Holland är betydligt mer än bara tulpaner och väderkvarnar. Vi åker kanalbåt i Amsterdam och det ges tillfälle att köpa ost, sparris, träskor och Delftporslin. Vi gör ett stopp i Madurodam och besöker även en gammal traditionsenlig fiskeby vid namn Volendam.
Holland besöks av VS & Perssons varje år, det är en riktigt bra resa som vi desutom kan riktigt bra.

 

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1
Gävle - Göteborg 55 mil
Resan startar i Gävle och fortsätter via Falun. Vi gör de sedvanliga stoppen för fika, bensträckare och lunch, vi beräknas vara i Göteborg vid 17-tiden. I Göteborg väntar StenaLines färja. Vi installerar oss i våra hytter och och äter en gemensam middag ombord. Färjan avgår kl. 18:45.

Dag 2
Kiel - Groningen 35 mil
Frukost serveras ombord innan ankomst till Kiel. Färden fortsätter med buss längs Autobahn genom Tyskland mot Holland. Efter vägen mot Groningen gör vi ett stopp i Bremen, här får vi tid till lunch och vi hinner även med lite fri tid innan vi far vidare. Vi beräknas anlända till vårt hotell i Groningen ca kl. 18:00, vi checker in på Mercure Martinplaza och äter en gemensam middag.

Dag 3
Groningen - Amsterdam - Haag 23 mil
Frukost på hotellet innan vi startar dagens etapp mot Amsterdam. Under vår färd mot Amsterdam stannar vi till vid Afsluitdijk, den 32km långa långa vall med bilväg som skyddar Zuiderzee från Nordsjön och möjliggör landvinning under havsytan.
I år får vi chans att uppleva Hollands största blomsterparad, vi stannar efter vår resväg och väntar in Blomstertåget, denna dag är en av de mest besökta dagarna i Holland.
Vi hinner besöka Volendam, en gammal fiskeby med tradition, där vi bland annat besöker en osttillverkare och träskomakare.
Middag och logi har vi planerat på Crowne Plaza den Haag promenade i Haag.

Dag 4
Haag
På förmiddagen åker vi till porslinsfabriken i Delft. Här ser vi tillverkningen av porslinet och får även möjligheten att inhandla något om så önskas. Under dagen besöker vi även Madurodam som är ett Holland i miniatyr. Staden är byggd i exakta miniatyrkopior in i minsta detalj, omgivna av trädgårdanläggningar. Varje år besöker ca 100 000 turister museet som funnits sedan 1952.
Vi gör även ett besök på Keukenhof, Holland mest berömda blomsterpark. Parken etablerades 1949 och är känd för sina vackar tulpaner. Parken drar många besökare under de 2 månader om året då den har öppet.
Middag och logi har vi planerat på vårt hotell i Haag.

Dag 5
Amsterdam
Vi börjar dagen med frukost på hotellet, därefter går vi på en blomsterattraktion i Aalsmeer. Vi får även en stunds fritid i Amsterdam innan vi gör en tur med båt för att beskåda den holländska huvudstaden från kanalperspektiv. Båtturen tar ca 1 timme och vi blir avsläppta vid diamantsliperiet Gassan Diamonds.
Middag och logi har vi planerat på vårt hotell i Haag.

Dag 6
Haag - Kiel 60 mil
Från Haag åker vi buss till Kiel där färjan väntar. Kanske hinner vi handla något på vägen, vi stannar för lunch bensträckare och fikaraster på vår väg mot Kiel. Kl 18:45 avgår StenaLine mot Göteborg och vi äter vår middag ombord.

Dag 7
Göteborg - Gävle 55 mil
Frukost äter vi ombord på Stana Line. Vi lägger till i Göteborg kl 09:15 och tar därefter plats i bussen för att resa genom Sverige. Vi stannar i vanligt ordning för fikaraster, bensträckare och lunch. Vi beräknas vara åter i Gävle ca kl 19:00.

Bra att veta

Valuta: Euro
Resehandlingar: Pass
Språk: Nederländska
Stadsskick: Monarki
Religion: Kristendom

Hälso- och sjukvård
Ta med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet. Kortet visar att du är försäkrad i Sverige och gör det lättare att få nödvändig vård när du vistas i ett annat EU/EES-land. Kostnad för sjuktransport till Sverige täcks inte av kortet. 
Beställ kortet gratis hos Försäkringskassan.
Försäkringskassan

Lag om legitimation
Enligt nederländsk lag är alla personer från och med 14 års ålder skyldiga att kunna visa upp en giltig legitimation om polis eller andra särskilda tjänstemän begär det. Det innebär i praktiken att du alltid måste ha med dig en giltig legitimation.

Övrigt
Ingen adapter behövs för svenska kontakter som laddare etc.
MasterCard & Visa accepteras, nen hör med ditt växlingskontor hur mycket kontanter de rekommenderar att du tar med dig.